ZOETSTOF

Een bittere familiekomedie

ZOETSTOF is een bittere familiekomedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed ontsnapt te zijn.

Het is augustus en het is warm. Drie volwassen broers komen samen na de begrafenis van hun vader. Lang regeerde moeder over het huis, maar na haar dood kreeg vader ongewild het stokje als hoofd van de familie in handen en zag hij zijn gezin langzaam uiteenvallen. Nu staat het huis er verweesd bij.

De drie broers zijn vooral bezig met hun eigen problemen en houden elkaar op afstand. Maar als het verhaal achter het plotselinge overlijden van vader zich ontrafelt, blijken ze elkaar meer nodig te hebben dan ze dachten.

De hitte is verlammend, het huis schudt op zijn grondvesten en langzaam brokkelt de laatste suikerlaag af. Als het stof gaat liggen, blijft er niets over, dan verknipte herinneringen en ontwrichte verhoudingen. 

Credits

Regie Linda Zijl Tekst Teun Smits SpelLaurens van Lottum, Tim Schmidt, Teun Smits Begeleiding Willibrord Keesen Scenografie Mieke Wolters Lichtontwerp Hugo Hendrickx Marketing: Ruben de Goede Grafisch ontwerp Lisanne Hakkers Fotografie Bart Grietens Met dank aan Toneelgroep OostpoolYvo Nafzger en Esther Dikkers

De Vlieg werkte tot en met 2018 onder de vleugels van Keesen&Co.

4/5
"De Vlieg blinkt er vooral in uit om het publiek zich onderdeel te laten voelen van de verstikkende relaties die ze op het podium brengen. Als toeschouwer wordt je heen en weer geslingerd tussen sterke empathie en de neiging om de personages eens flink op hun gezicht te timmeren. De innerlijke strijd tussen autonome eenzaamheid en afhankelijke verbondenheid staat centraal in Zoetstof, en eigenlijk in al de voorstellingen van De Vlieg. Door de grote nuance en intelligentie waarmee de makers te werk gaan levert het steeds scherper geobserveerde portretten van menselijk falen op.”